Przetwory z grzybów - przepisy na grzyby marynowane, suszone, kwaszone, kiszone, solone, pasteryzowane, mrożone - utrwalanie grzybów.


Grzyby, które najlepiej nadają się do przetworów to: borowiki, gąski, prawdziwki, koźlarze, rydze, opieńki, maślaki. Powinny być wybierane jędrne, niestare i nierobaczywe.
Przerabiać je należy szybko, gdyż łatwo się psują a zepsute są równie szkodliwe jak grzyby trujące.
Grzyby należą do produktów ciężkostrawnych, dlatego że chityna, główny składnik ich błon komórkowych nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka. Mimo, że zawierają białka, składniki mineralne i witaminy ich wykorzystanie przez organizm człowieka jest bardzo małe.
Głównym walorem grzybów jest ich smak i aromat, najsilniejszy w grzybach suszonych.
To właśnie smak i aromat najbardziej pobudzają gruczoły trawienne.
Niewielki dodatek grzybów do innych potraw znacząco podnosi ich smak.
Grzyby można utrwalać przez:
- kwaszenie i
- solenie.


A dla zdrowia ----)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .
oraz bogaty w kwasy OMEGA 3 ( do 60%), BARDZO SMACZNY OLEJ LNIANY, tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 30 stopni C i z bardzo wolno utleniającą się OMEGA 3
Related Posts with Thumbnails

Popularne posty

domowe przetwory