Przetwory z grzybów - przepis na grzyby marynowane.


Przepis na smaczne grzyby marynowane.
Może się on nadawać do marynowania każdego rodzaju grzybów, równie dobrze smakują marynowane kurki czy maślaki, jaki podgrzybki czy prawdziwki.

Składniki:

a) Obgotowywanie grzybów:
1 kg grzybów,
1 litr wody,
1 łyżka soli,
1 cebula,

b) Octowa zalewa:
1 szklanka octu 10% -owego oraz 3 szklanki wody do rozcieńczenia octu (1 szklankę octu rozcieńczyć należy 3 szklankami wody),
3 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
kilka ziaren białej gorczycy,
kilka listków laurowych.

a) Obgotowanie grzybów przed marynowaniem:
Grzyby po oczyszczeniu i umyciu, wrzucić na wrzącą wodę (1 litr) z dodatkiem 1 łyżki soli i cebuli, która później, po pokrojeniu w krążki będzie przekładana do słoików z obgotowanymi grzybami.
Gotować, aż grzyby będą miękkie. Borowiki i podgrzybki oraz kurki gotuje się dłużej ok 30 minut (jeśli są dojrzałe duże grzyby wtedy gotować krócej, dotyczy podgrzybków, gdyż się w trakcie gotowania rozpadają). Maślaki gotować trzeba około 10 minut.
Ugotowane grzyby wyjąć z wody i odsączyć na sicie. Cebulę pokroić w krążki.
Przełożyć ugotowane, ostudzone i odsączone grzyby do czystych słoików. Dorzucić w/w cebulę.

b) Przygotowanie octowej zalewy do grzybów marynowanych:
Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody. Do rozcieńczonego octu dodać: cebulę pokrojoną w krążki (wcześniej gotowana z grzybami), sól (1,5 łyżeczki), cukier (3 łyżeczki) i przyprawy (kilka ziaren pieprzu, gorczycy, kilka listków laurowych.
Zalewę octową gotować ok. 15 minut.

c) Marynowanie grzybów:
Zagotowaną, gorącą zalewą octową zalać grzyby (dobrze jest gdy przyprawy wpadną do każdego słoika). Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Sprawdzić czy nie ciekną.
Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około 20 minut.
Choć ja tego już nie robię, a grzyby zachowują swoje walory smakowe nawet przez 2-3 lat (jeśli dotrwają :)

I na koniec bardzo ważna rada:
Układając grzyby do słoików należy zostawić trochę miejsca w słoiku (nie wiem dlaczego, ale grzyby marynowane zwiększają swoją objętość). Luźne włożenie grzybów do słoików, które są potem marynowane powoduje, że są one smaczniejsze i zamarynowane równomiernie.

Smacznego.

A dla zdrowia ----)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .
oraz bogaty w kwasy OMEGA 3 ( do 60%), BARDZO SMACZNY OLEJ LNIANY, tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 30 stopni C i z bardzo wolno utleniającą się OMEGA 3
Related Posts with Thumbnails

Popularne posty

domowe przetwory