Przetwory z grzybów - przepis na grzyby marynowane.
Przepis na smaczne grzyby marynowane.
Może się on nadawać do marynowania każdego rodzaju grzybów, równie dobrze smakują marynowane kurki czy maślaki, jaki podgrzybki czy prawdziwki.
Składniki:
a) Obgotowywanie grzybów:
1 kg grzybów,
1 litr wody,
1 łyżka soli,
1 cebula,
b) Octowa zalewa:
1 szklanka octu 10% -owego oraz 3 szklanki wody do rozcieńczenia octu (1 szklankę octu rozcieńczyć należy 3 szklankami wody),
3 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki soli,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
kilka ziaren białej gorczycy,
kilka listków laurowych.
a) Obgotowanie grzybów przed marynowaniem:
Grzyby po oczyszczeniu i umyciu, wrzucić na wrzącą wodę (1 litr) z dodatkiem 1 łyżki soli i cebuli, która później, po pokrojeniu w krążki będzie przekładana do słoików z obgotowanymi grzybami.
Gotować, aż grzyby będą miękkie. Borowiki i podgrzybki oraz kurki gotuje się dłużej ok 30 minut (jeśli są dojrzałe duże grzyby wtedy gotować krócej, dotyczy podgrzybków, gdyż się w trakcie gotowania rozpadają). Maślaki gotować trzeba około 10 minut.
Ugotowane grzyby wyjąć z wody i odsączyć na sicie. Cebulę pokroić w krążki.
Przełożyć ugotowane, ostudzone i odsączone grzyby do czystych słoików. Dorzucić w/w cebulę.
b) Przygotowanie octowej zalewy do grzybów marynowanych:
Ocet rozcieńczyć 3 szklankami wody. Do rozcieńczonego octu dodać: cebulę pokrojoną w krążki (wcześniej gotowana z grzybami), sól (1,5 łyżeczki), cukier (3 łyżeczki) i przyprawy (kilka ziaren pieprzu, gorczycy, kilka listków laurowych.
Zalewę octową gotować ok. 15 minut.
c) Marynowanie grzybów:
Zagotowaną, gorącą zalewą octową zalać grzyby (dobrze jest gdy przyprawy wpadną do każdego słoika). Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem (aby zassały). Sprawdzić czy nie ciekną.
Można jeszcze dodatkowo grzyby pasteryzować około 20 minut.
Choć ja tego już nie robię, a grzyby zachowują swoje walory smakowe nawet przez 2-3 lat (jeśli dotrwają :)
I na koniec bardzo ważna rada:
Układając grzyby do słoików należy zostawić trochę miejsca w słoiku (nie wiem dlaczego, ale grzyby marynowane zwiększają swoją objętość). Luźne włożenie grzybów do słoików, które są potem marynowane powoduje, że są one smaczniejsze i zamarynowane równomiernie.
Smacznego.
A dla zdrowia ----)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne posty
-
Przepis na smaczne grzyby marynowane. Może się on nadawać do marynowania każdego rodzaju grzybów , równie dobrze smakują marynowane kurki ...
-
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalew...
-
Nalewki, nalewki, nalewki. Stały się modne. Robi się je prawie w każdym domu. Nalewki alkoholowe na spirytusie lub z wódką mogą być robione...
-
Nalewka z żurawiny sposób na zdrowe nerki Badania wykazały, że żurawina ma niezwykłe silne właściwości oczyszczania całego przewodu moczo...
-
Pasteryzowanie grzybów to najlepszy sposób na zachowanie smaku świeżych grzybów. Grzyby pasteryzowane przyrządzone w specjalny sposób pow...
-
Grzyby, które najlepiej nadają się do przetworów to: borowiki, gąski, prawdziwki, koźlarze, rydze, opieńki, maślaki. Powinny być wybierane ...
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz