Suszenie grzybów KROK PO KROKU :
1 OCZYSZCZANIE i KROJENIE - przed suszeniem grzyby należy oczyścić (bez używania wody) z resztek ściółki leśnej,
- kapelusze odciąć od trzonków (oddzielnie suszyć, schną nie równomiernie),
- kapelusze i trzonki można suszyć w całości (trzony można również pokroić na krążki grubości ok. 1,5 cm).
Suszenie pokrojonych grzybów trwa krócej.- zbyt twarde trzonki mają sitarze i opieńki i nie powinny być suszone.- maślaki po odcięciu trzonków należy obrać ze skórki.
Najbardziej aromatyczne grzyby suszone to borowiki, zwłaszcza gdy mają ok. 5 cm średnicy kapelusza. Grzyby mniejsze powinny być marynowane lub pasteryzowane, gdyż są mniej aromatyczne.
2. OSUSZANIE LUB SUSZENIE WŁAŚCIWE:
SPOSÓB 1 - suszenie na słońcu lub bezpośrednio w piekarniku (w razie gorszej pogody) - Kolejnym krokiem po oczyszczeniu i ew. pokrojeniu jest jeśli to możliwe - wystawienie na słońce aby grzyby lekko zwiędły. Następnie wkłada się do nagrzanego piekarnika (nagrzewanie należy wyłączyć, a drzwiczki piekarnika lekko uchylić.
Najbardziej aromatyczne grzyby suszone to borowiki, zwłaszcza gdy mają ok. 5 cm średnicy kapelusza. Grzyby mniejsze powinny być marynowane lub pasteryzowane, gdyż są mniej aromatyczne.
2. OSUSZANIE LUB SUSZENIE WŁAŚCIWE:
SPOSÓB 1 - suszenie na słońcu lub bezpośrednio w piekarniku (w razie gorszej pogody) - Kolejnym krokiem po oczyszczeniu i ew. pokrojeniu jest jeśli to możliwe - wystawienie na słońce aby grzyby lekko zwiędły. Następnie wkłada się do nagrzanego piekarnika (nagrzewanie należy wyłączyć, a drzwiczki piekarnika lekko uchylić.
Suszenie w zbyt nagrzanym piekarniku powoduje zapieczenie grzybów. Powstaje wtedy sucha skórka na powierzchni grzybów, która utrudnia parowanie wody. Nie powinny mieć miejsc ze spalenizną.
SPOSÓB 2 - suszenie na nitkach - przy użyciu dłuższej igły, nawlec grzyby na grubszą długą nić. Nawlekać luźno, tak żeby grzyby nie stykały się ze sobą.
SPOSÓB 2 - suszenie na nitkach - przy użyciu dłuższej igły, nawlec grzyby na grubszą długą nić. Nawlekać luźno, tak żeby grzyby nie stykały się ze sobą.
Powiesić w przewiewnym i suchym miejscu - najlepiej nad kuchnią na okapie. Warunek aby w tym czasie niczego nie gotować, co może powodować osadzanie się pary wodnej, a przecież chodzi to o suszenie.
SPOSÓB 3 - można je suszyć na sitach lub nasadzać grzyby na rozwidlone, ostre gałązki roślin.
3. PRZECHOWYWANIE: Suszone grzyby należy przechowywać w słojach z ciemnego szkła, ze szczelną nakrętką lub korkiem.
Nie powinny wisieć długo zawieszone na niciach, gdyż szybko nasiąkają wodą i w efekcie tracą swój aromat i smak.
Wilgotne grzyby są ponadto znakomitą pożywką dla rozwoju drobnoustrojów.
DOBRA RADA: biorąc suszone grzyby do użycia, warto jest włożyć na kilka godzin do mleka, ugotować w wodzie i dusić w maśle i śmietanie. Może nie jest to najmniej kaloryczne ale jaki smak. Palce lizać.
I jeszcze jeden sposób na suszone grzyby, czyli MĄCZKA Z SUSZONYCH GRZYBÓW.
Z wysuszonych trzonków lub gorszej jakości grzybów można zrobić, zaraz po ich wysuszeniu, mączkę grzybową.
Przetworzyć grzyby suszone można przy użyciu miksera lub moździerza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz