Przetwory z grzybów - przepis na smaczne grzyby pasteryzowane. Sekret zachowania smaku świeżych grzybów


Pasteryzowanie grzybów to najlepszy sposób na zachowanie smaku świeżych grzybów.
Grzyby pasteryzowane przyrządzone w specjalny sposób powodują, że smak potraw z nich sporządzonych przypomina do złudzenia smak świeżych grzybów.
Jakie grzyby najlepiej nadają się do pasteryzowania?
- borowiki, koźlarze, rydze, opieńki, maślaki, podgrzybki.

Co to jest pasteryzacja?
Pasteryzacja polega na odpowietrzeniu przetworów umieszczonych w słoikach lub butelkach, przez gotowanie w naczyniu z wodą.
Pasteryzowanie zapobiega psuciu się przetworów na skutek przenikania drobnoustrojów z powietrza.

Jak pasteryzować grzyby - krok po kroku.
1. przygotowanie grzybów do pasteryzacji:

- jędrne, najlepiej młode grzyby, umyć i oczyścić, pokroić w paski, posolić,
- dusić pod przykryciem na małym ogniu, często mieszając,
- gdy grzyby puszczą sok, odparować go zdejmując pokrywkę,
- prawie miękkie grzyby włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, typu twist lub wek.
- nakładać grzyby tak aby pozostało około 4 cm wolnej przestrzeni od góry. Słoik wraz z zakrętkę należy dokładnie wytrzeć
- nakrętek nie dokręcać mocno, aby w czasie pasteryzacji uchodziła para.
2. pasteryzowanie:
- słoiki wkłada się do naczynia z wodą, na którego dnie rozłożone są gazety lub ściereczki, co zapobiega obijaniu się gotowanych słoików.
- woda powinna przykrywać słoiki do 3/4 wysokości.
- podgrzewać naczynie tak aby woda w naczyniu się zagotowała.
- pasteryzować grzyby przez kolejne dwa dni po 1 godzinie.
- po pasteryzacji słoiki wyjąć. Zakrętki typu twist dokręca się częściowo w wodzie (po zakończeniu pasteryzacji), a zupełnie - zaraz po wyjęciu z wody. Następnie słoik z pasteryzowanymi grzybami odstawić do ostygnięcia.
Nie zamknięte słoiki należy ponownie pasteryzować.
Jak przygotować grzyby pasteryzowane do jedzenia?

- przełożyć ze słoika do rondla,
- dodać pokrojoną cebulę, pieprz i masło,
- lekko poddusić,
- gdy cebula zmięknie, zaprawić grzyby śmietaną i ponownie zagotować stale mieszając.
Wszystkie grzyby pasteryzowane, wyjęte ze słoika muszą być zużyte w całości tego samego dnia.


A dla zdrowia ----)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .

Bezalkoholowe nalewki na zdrowie, odchudzanie, wątrobę, nerki i przemianę materii .
oraz bogaty w kwasy OMEGA 3 ( do 60%), BARDZO SMACZNY OLEJ LNIANY, tłoczony na zimno w temperaturze poniżej 30 stopni C i z bardzo wolno utleniającą się OMEGA 3
Related Posts with Thumbnails

Popularne posty

domowe przetwory