Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalewek.
1. Szybka i prosta NALEWKA CYTRYNOWA - CYTRYNÓWKA - znakomity przepis na smaczną nalewkę na towarzyską imprezę:
Składniki:
- 1 szklanka spirytusu,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka cukru,
- 2 cytryny.
Wyszoruj cytryny (nie obieraj), pokrój ze skórką na kawałki .
Wrzuć do gotującej się wody z cukrem (tej 1 szklanki wody, która jest wymieniona w składnikach). Gotuj kilka minut (cytryny będą miękkie. Po ugotowaniu cytryny przetrzyj przez sitko. Cytrynowy wywar wystudź i po wystudzeniu dodaj 1 szklankę spirytusu. Jeśli potrzebujesz, nalewka jest gotowa do picia. Jeśli możesz odstaw na kilka dni - nabierze mocy i piękniej będzie pachnieć.
Więcej o ZASADACH ROBIENIA NALEWEK NA SPIRYTUSIE LUB WÓDCE
A tu bardzo ciekawy przepis na NALEWKĘ CYTRYNOWĄ NAKŁUWANĄ ZIARNAMI KAWY z wódką. Nalewka jest znakomita do picia po miesiącu od jej sporządzenia.
2. Nalewka cytrynowo-kawowa.
Składniki:
- 1 duża cytryna (najlepiej z grubszą skórką),
- 0,75 l wódki (czysta, 40%),
- 2 łyżki miodu (najlepiej lipowego),
- kilka - klikanaście ziaren kawy,
- szczypta kardamony
- 1/5 szklanki wody do rozpuszczenia miodu.
Cytrynę umyć, sparzyć. Nożem nakłuć cytrynę, a w miejsca te powkładać ziarna kawy. Im więcej kawy, tym głębszy kawowy smak. Nadzianą kawą cytrynę włóż do czystego słoja (zadbaj, żeby nie było w nim czuć żadnych zapachów po innych domowych przetworach:). Dodaj wódkę, rozpuszczony miód i szczyptę kardamonu. Słój zamknij szczelnie i schowaj na 2 tygodnie. Przechowuj w ciemnym ciepłym miejscu. Po 2 tygodniach wyjmij cytrynę, przekrój i wyciśnij sok (przez sitko najlepiej wyłożone papierowym ręcznikiem lub gazą). Rozlej do ładnych butelek i odstaw na 1 miesiąc do sklarowania.
Jak wskazuje tradycja i badania, cytrynówka znakomita jest w chłodne dni. Smaczna, rozgrzewa i ma dużo witaminy C. SMACZNEGO
Polecam bezalkoholową nalewkę z żurawiną, wiśnią, czarną porzeczką, arniką, dla tzw "zdrowotności" którą spożywasz 1 łyżeczkę 1 raz dziennie.
Więcej dla zdrowia ----)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne posty
-
Przepis na smaczne grzyby marynowane. Może się on nadawać do marynowania każdego rodzaju grzybów , równie dobrze smakują marynowane kurki ...
-
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalew...
-
Nalewki, nalewki, nalewki. Stały się modne. Robi się je prawie w każdym domu. Nalewki alkoholowe na spirytusie lub z wódką mogą być robione...
-
Nalewka z żurawiny sposób na zdrowe nerki Badania wykazały, że żurawina ma niezwykłe silne właściwości oczyszczania całego przewodu moczo...
-
Pasteryzowanie grzybów to najlepszy sposób na zachowanie smaku świeżych grzybów. Grzyby pasteryzowane przyrządzone w specjalny sposób pow...
-
Grzyby, które najlepiej nadają się do przetworów to: borowiki, gąski, prawdziwki, koźlarze, rydze, opieńki, maślaki. Powinny być wybierane ...
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
faktycznie szybka i smaczna, Alina
OdpowiedzUsuńPalce lizać !! ♥♥♥♥♥
OdpowiedzUsuńCzy mogę dodać miód zamiast cukru? Jesli tak to ile?
OdpowiedzUsuń