
Nalewki, nalewki, nalewki. Stały się modne. Robi się je prawie w każdym domu. Nalewki alkoholowe na spirytusie lub z wódką mogą być robione praktycznie ze wszystkiego. I z owoców i ziół, a nawet kwiatów (zbieranych z dala od drogi - nie należy płatków myć, gdyż najcenniejszy w nich jest pyłek) jak np bardzo prosta NALEWKA Z NAGIETKA, do której używa się 100 g płatków nagietka zalewanych na kilka dni 0,5 l alkoholu 70%. Po przecedzeniu (ma piękny kolor pomarańczowych płatków) i jest świetnym medykamentem na oparzenia, owrzodzenia a po rozcieńczeniu wodą świetna do płukania ust i gardła ( ma działanie antybakteryjne), Osoby cierpiące na choroby żołądka, jelit, dwunastnicy

Druga alkoholowa NALEWKA Z MNISZKA LEKARSKIEGO (Taraxacum officinale), również z kwiatów zebranych w słoneczny dzień z dala od drogi jest bardzo prostą leczniczą nalewką. Wystarczy 30 kwiatów mniszka lekarskiego zalać 1 litrem wódki 45% (lub proporcjonalnie mniej).
Kwiaty wsypać do ciemnego naczynia, zalać wódką i macerować tydzień w ciepłym miejscu. Po tygodniu zlać przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym lub gazą. Rozlać do butelek i przechowywać 3 miesiące w ciemnym miejscu. Pije się ją schłodzoną.
W wersji bezalkoholowej na trawienie, poprawę pracy wątroby i jelit oraz spalanie tłuszczu, detox i odchudzanie jest tutaj.
A wracając do nalewek na spirytusie lub wódce. Jest kilka zasad robienia takich nalewek.
1. Owoce muszą być wysokiej jakości. Nie dawać zgniłych lub zepsutych - zniszczą smak.
Owoce powinny być dojrzałe, kwiaty (nagietka, mniszka, lipy lub czarnego bzu czy róży) zbierane w słoneczny dzień z dala od drogi (nie płukać ani ich nie myć, podobnie jak malin lub jeżyn).
2. Nalewki rób w słojach do tego przeznaczonych - nie przejdą smakiem lub zapachem z innych przetworów.
3. Jeśli mieszasz nalewkę w trakcie jej maceracji - alkohol zlewaj po 10 dniach ( najlepiej smakuje). Jeśli dojrzewa w spokoju bez mieszania - może macerować się zalana alkoholem przez 3-4 tygodni.
4. Nie przesadź w dodawaniu dodatków:
a) zwłaszcza korzennych - goździki, gałka, cynamon czy inne wg przepisów.
b) wanilia - podkreśla smak nalewek owocowych ( do takich też można dodać przyprawy korzenne).
c) skórka cytrusowa - do nalewek ziołowo - korzennych.
d) rodzynki, daktyle, figi, morele suszone - do nalewek owocowych,
e) dodatek kory dębowej nadaje posmak leżakowania nalewce.
5. Doprawianie do smaku:
a) do nalewek słodkich, owocowych dodaj alkohole aromatyczne ( rum, brendy, koniak...)
b) do nalewek na przyprawach i ziołach - dodaj whiski lub śliwowicę.
6. Kolor nalewki wzmocnisz:
a) nalewki jasne - karmelem,
b) nalewki czerwone - sokiem z czarnej porzeczki, wiśni, jagód, aronii
7. Ściąganie nalewki sklarowanej już po maceracji rób cienką ale elastyczną rurką. Rurka musi być plastikowa - nie wchodzi w reakcję z alkoholem
8. Filtrem może być ręcznik papierowy bez nadruku
9. Kiedy nalewki zaczną mieć smak?
Im więcej składników tym dłużej nalewka musi stać w chłodnym i ciemnym miejscu i dojrzewać po zlaniu.Nalewka jednoskładnikowa może być dobra do spożycia już po kilku dniach.
Nalewki owocowe - od 2 do kilku tygodni.
Nalewki korzenno-ziołowe ponad miesiąc.
Najlepszy smak mają nalewki gdy poleżakują ponad 2 lata.
10. Podawanie nalewek ze spirytusu i wódki. Rozlej nalewkę do karafki lub ładnej butelki i podawaj w małych kieliszkach.
Smacznego
A dla zdrowia ----)
Zrobiłam i udała mi się mniszkowa nalewka, dzięki za przepis, Jolka
OdpowiedzUsuńJeśli nalewki to tylko i wyłącznie te, które można znaleźć na stronie https://www.alkoholedoreklamy.pl/ ponieważ mają bogatą i interesującą ofertę. Musicie dowiedzieć się, w jaki sposób wyglądają profesjonalne alkohole z własnymi etykietami.
OdpowiedzUsuń