Nalewka z żurawiny, żurawinówka na zdrowe nerki
Nalewka z żurawiny sposób na zdrowe nerki
Badania wykazały, że żurawina ma niezwykłe silne właściwości oczyszczania całego przewodu moczowego, zwłaszcza nerek. Sok z żurawiny (nalewka) jest znakomita w takich dolegliwościach.
A oto prosty przepis na słodką NALEWKĘ Z ŻURAWINY na spirytusie i wódce (a właściwie likier żurawinowy).
Składniki:
- 70 dkg żurawin,
- 1/2 l spirytusu,
- 1/2 l wódki
- 5 szklanek cukru,
Żurawiny muszą być przemrożone, żeby straciły swoją gorycz. Umyć, zmiksować blenderem lub przepuścić prze maszynkę. Miazgę włożyć do czystego słoja i zalać wódką. Odstawić na 3-4 dni w ciemne miejsce.
Po tych dniach, całość przelać przez gazę do emaliowanego garnka. Do soku dodać cukier (mniej słodsza będzie, jeśli zmniejszysz ilość cukru) i spirytus. Całość krótko gotować. Po kilku "zabulgotaniach" odstawić do wystudzenia. Przelać do ładnych butelek. Jest gotowa do szybkiego spożycia. Jeśli postoi choć miesiąc (lub dłużej) nabierze charakteru.SMACZNEGO
Więcej o zasadach robienia nalewek na spirytusie znajdziesz tutaj.
Polecam bezalkoholową nalewkę z żurawiną dla tzw "zdrowotności" którą spożywasz 1 łyżeczkę 1 raz dziennie.
A dla zdrowia ----)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne posty
-
Przepis na smaczne grzyby marynowane. Może się on nadawać do marynowania każdego rodzaju grzybów , równie dobrze smakują marynowane kurki ...
-
Chcesz mieć szybko smaczną nalewkę? Zrób ją z użyciem cytryn. Przepisy są proste i nie wymagają dużego zaangażowania w przyrządzaniu nalew...
-
Nalewki, nalewki, nalewki. Stały się modne. Robi się je prawie w każdym domu. Nalewki alkoholowe na spirytusie lub z wódką mogą być robione...
-
Nalewka z żurawiny sposób na zdrowe nerki Badania wykazały, że żurawina ma niezwykłe silne właściwości oczyszczania całego przewodu moczo...
-
Pasteryzowanie grzybów to najlepszy sposób na zachowanie smaku świeżych grzybów. Grzyby pasteryzowane przyrządzone w specjalny sposób pow...
-
Grzyby, które najlepiej nadają się do przetworów to: borowiki, gąski, prawdziwki, koźlarze, rydze, opieńki, maślaki. Powinny być wybierane ...
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
-
A dla zdrowia ----)
dobra nalewka wychodzi z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam wg tego przepisu rok temu, wyszła bardzo smaczna :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie prosty i dobry przepis na smaczną nalewkę. Pozdrawiam Autora, Jerzy
OdpowiedzUsuńNo właśnie, tak sobie myślę, co to za nalewka po ugotowaniu ... hmmm...
OdpowiedzUsuńpolecam do wszystkiego dobry lniany olej (ale na zimno) Ja stosuję ten olej z http://beatwell.pl
OdpowiedzUsuńPozdrawiam